Halvat lennot‎ > ‎

Ryanair


Ryanair lentää Tampereelta Stanstedin lentokentälle. Lennot lähteävät Tampereelta klo 23:05 ja ovat perillä Stanstedissä klo 23:55. Paluulennot Stanstedistä lähtevät klo 17:55 ja Tampereella perillä ollaan klo 22:35. Lennon kesto Tampereelta Stanstediin on siis noin kolme tuntia.

Ryanair on irlantilainen Euroopan suurin halpalentoyhtiö. Yrityksen kilpailustrategiana on kustannusjohtajuus, mikä on mahdollistanut lentojen hintojen pitämisen alhaisina. Yritys on keskittynyt Euroopan sisäisiin, lyhyisiin lentoihin, jolloin voidaan maksimoida aika, jonka koneet ovat ilmassa liikevaihtoa keräämässä.

Yritys pyrkii korkeaan kustannustehokkuuteen monella eri tavalla, yritys ei muun muassa tarjoa palveluita, kuten ilmaista ruoka- ja juomatarjoilua ja se käyttää pienempiä, syrjäisiä ja edullisia lentokenttiä (kuten esimerkiksi Suomessa Tampere-Pirkkalan halvalla ostettua vanhaa terminaalia, tai Lontoossa Stansted). Asiakkaille tämä näkyy halvempina hintoina ja vähentyneenä palvelutarjontana, toisaalta maakuljetukset kauempana sijaitseville kentille vievät aikaa ja rahaa nekin. Lentoreitit ovat melko lyhyitä.

Yrityksen ydinosaaminen perustuu hinnalla operointiin sekä logistiikan optimaaliseen hallintaan. Ryanairin vahvuutena pidetään kokemusta ns. halpalentoyhtiönä toimimisesta. Yritykselle tunnusomaisena pidetään myös nykypäivän tietotekniikan hyödyntämistä yhä tehokkaammin, esimerkiksi yhtiö myy lähes kaikki lippunsa matkustajille suoraan Internetin kautta.

Tavallisesti halpalentoyhtiöiden tulo markkinoille laskee lentojen hintoja kautta linjan, ja niin on käynyt myös vuoden 2000 jälkeen, jolloin Ryanair lanseerasi Euroopan laajimman lentojen suoran varausmahdollisuuden kotisivuillaan.

Yritys on sen jälkeen laajentunut nopeasti ja menestyksekkäästi eri puolille Eurooppaa ja toiminta on pysynyt kannattavana. Tämä lienee vahvuutena yhä kiristyvässä kilpailussa lentoalalla: Ryanair on Suomessakin suuri uhka esimerkiksi Finnairille, koska monet ihmiset arvostavat käytännöllisiä ja halpoja lentoja ja menevät moniin paikkoihin mieluummin Ryanairilla Stanstedissa tapahtuvan koneenvaihdon kautta kuin lentävät suoraan Finnairilla.

Reitit ja lentokentät

Ryanair liikennöi alkuvuonna 2006 seuraaviin maihin: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta, Italia, Itävalta, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, Tšekki, Tanska ja Unkari.

Tärkein solmukohta liikenteessä on Lontoon Stansted.

Suomessa Ryanair käyttää Tampere-Pirkkalan lentoasemaa, josta on lentoja Stanstediin, Milanoon, Saksaan Frankfurt-Hahniin, Riikaan, Dubliniin ja Bremeniin. Aiemmin yhtiö lensi Tampereelta myös Tukholman eteläpuolella sijaitsevalle Skavstan kentälle sekä Liverpooliin (7.5.2007 saakka).

Lentokoneet

Ryanair käyttää pääasiassa Boeing 737-800-lentokoneita, joita sillä on käytössään 181 kpl. Lisäksi yhtiöllä on tilauksessa 150 saman tyypin uutta lentokonetta.

Lähde: Wikipedia (Viitattu 20.4.2009)Comments