Lentokentät‎ > ‎

Stansted (STN)

Stansted (ICAO: EGSS, IATA: STN) on Lontoon kolmanneksi suurin ja erityisesti halpalentoyhtiöiden suosiossa oleva kenttä. Se sijaitsee Essexin maakunnassa Englannissa, noin 50 km Lontoosta pohjoiseen. Ryanair lentää sinne Tampereelta. Ryanairin lennot lähtevät Tampereelta klo 23:05 ja ovat perillä Stanstedissä klo 23:55. Paluulennot Stanstedistä lähtevät klo 17:55 ja Tampereella perillä ollaan klo 22:35. Lennon kesto Tampereelta Stanstediin on siis noin kolme tuntia.

Terminaali

Stanstedin lentokentällä on yksi terminaali. Terminaalin palveluihin kuuluu valuutanvaihto, jälkeenjääneen matkatavaran toimisto, useita kauppoja ja ravintoloita sekä internet-yhteys ja pelihalleja. Autonvuokraus ja taksin tilaaminen on niin ikään mahdollista terminaalin sisällä. Terminaalirakennuksen suunnitteli Foster Associates, ja siinä on ylösalaisin olevien pyramidikehikoiden tukema "kelluva katto". Jokaisen kattoristikon alla on pilari, jossa sijaitsee kattovalot, ilmanvaihto, vesi, puhelin- ja sähköpistokkeet. Lentokenttä on suunniteltu niin että matkustajilla on esteetön kulku pysäköintialueelta lähtöselvityksen kautta lennon portille, kaikki yhdellä tasolla. Lentokenttä ei tästä syystä kuitenkaan sovellu katselijoille tai ystävien lentojen lähdön seuraamiseen; itse kentälle nähdäkseen pitää mennä matkalipun kanssa turvatarkastuksen läpi. Lentokoneisiin ei ole käytävää, vaan niihin pitää mennä ulkokautta.

Stanstedin terminaalin alla on rautatie, josta on useita yhteyksiä Lontooseen, Cambridgeen ja muualle Keski-Englantiin.

Lontoon keskustaan pääsee muutamalla eri vaihtoehdolla:

  • Stansted Express - suora junayhteys Liverpool Streetin asemalle. Junia lähtee 15-30 minuutin välein ja matka kestää 45-60 min. Reissu maksaa £15/25 yhteen suuntaan/edestakaisin, joten tämä on sekä kallein että nopein vaihtoehto. Jos matkan määränpää on länsi- tai etelä-Lontoossa, kannattaa jäädä pois jo Tottenham Halessa ja jatkaa metrolla.
  • Terravision - suora bussi Bishopsgateen (Liverpool St aseman vieressä) ja Victorian bussiterminaaliin. Vuoroja tunnin välein, kesto 75 min, £8/£14 meno/paluu Victoriaan, £6.70/£11.80 Liverpool Streetille.
  • National Express Bus - busseja puolen tunnin välein Victoriaan (90 min, £10/£16) ja Stratfordiin (tunti, £8/£14). Reitti on usein ruuhkainen.
  • Taksillakin pääsee, mutta harvoin bussia nopeammin, ja hintaa kertyy helposti £70. On järkevämpää ottaa juna Liverpool Streetille ja jatkaa sieltä taksilla.
  •  
  • Untitled Location


Comments