Nähtävyydet‎ > ‎

Big Ben

Big Ben on Lontoon parlamenttitalon (engl. Houses of Parliament) kellotorni kaupungin ydinkeskustassa Thames-joen rannalla. Kello on Lontoon ja koko Ison-Britannian symboli. Tornin korkeus on 96,3 metriä. Tarkkaan ottaen nimi ei tosin tarkoita koko tornia, vaan vain sen tasatunnein lyövää isoa kelloa (13,1 tonnia). Sen lisäksi tornissa on neljä pienempää kelloa, jotka ilmoittavat neljännestunneista. Big Ben on tarinan mukaan saanut nimensä kookkaan, nimenantoasian puheenjohtajana toimineen, Lontoon julkisten rakennustöiden päällikkö Sir Benjamin Hallin mukaan. Toisen teorian mukaan nimi olisi annettu Ben Cauntin mukaan, joka oli siihen aikaan tunnettu raskaan sarjan nyrkkeilijä.

Kellotaulu, joka on kooltaan Ison-Britannian suurin, on näyttänyt aikaa lähes keskeytyksettä siitä lähtien, kun se käynnistettiin toukokuussa 1859. Kellon lyöntejä voidaan kuulla kautta maailman BBC:n radiolähetyksissä.

5. kesäkuuta 2006 Big Benin neljännestunnin välein lyövät kellot pysäytettiin neljän viikon ajaksi. Katko oli ensimmäinen viiteenkymmeneen vuoteen.

Lähteet:
- Wikipedia (Viitattu 9.5.2009)

Valokuvia Big Benistä

   
Panoramion tarjoamat valokuvat ovat omistajiensa tekijänoikeuksien alaisia.

Comments